You Should Know Yangın Merdiveni Kapısı Göstergeleri
Wiki Article
Yangın güvenliği mucip herhangi bir alanda kullanılabilecekleri üzere, yangın merdiveni, yangın boşaltma koridorları, yangın odası gibi yangın riskinin elan faziletli evetğu alanlarda da yeğleme edilir.
Bir yangın çıkış kapısının asli amacı, yangın veya gayrı bir ivedili durumda hızlı ve zorlamasız bir kaçışı kolaylaştırmaktır. Asli amacı yangının yayılmasını bloke etmek değildir (fakat temelı yangın çıkış bapları her ikisini de meydana getirecek şekilde mutasavvertır).
Yangın direnci: Yangın kapısının yangına karşı direnci, yangın güvenliği açısından en önemli faktördür. Yangın kapkaloriın belirli bir yangın direnci süresi sağlayacak şekilde tasarlandığından tehlikesiz olunmalıdır.
Gereç: Yangın baplarında genellikle çelik veya ilenmeşap gereç kullanılmaktadır. Çelik kapılar elan dayanıklı ve yangına karşı daha dayanmalidir.
Bu yüzden özellikle çok birimli hastane gibi dokumalarda yangın merdivenine ulaşmayı kolaylaştırmak midein, daha yapı tasar çizim halindeyken mimarlar tarafından bu mevzuda duyarlı davranılmalıdır.
Montaj: Yangın bapsı, harbi şekilde monte edilmelidir. Bapnın yanlış montajı, yangın çabucak etkinliğini azaltır. Yangın kapısının montajı, spesiyalist bir kol aracılığıyla gerçekleştirilmelidir.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin zaruri olup olmadığına hüküm verilmektedir. Mesela; daire nüshası 4’ü geçmeyen ve celse yalnızçlı kullanılmayan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Ancak bu özel şartlar haricinde asliye olarak yangı merdiveni bulunması müstelzim kuruluşlar şöyle sıralanmaktadır:
Yangın merdivenleri dâhilen ve haricen binalabilmekle baş başa henüz çok dışarıdan meydana getirilen yangın merdivenleri yeğleme edilmektedir. Bunun anayasa sebebi ülke kaybına asıl vermemesi ve elan azca maliyetle meslekin tamamlanabilmesini esenlamasıdır. Temelı binalarda ise yangın merdivenleri binaya komşu beton merdivenler şeklinde bayındırlık edilirken diğerlerinde sonradan eklendikten sonra binalabilmektedir. Bu kaçış merdivenleri binanın koşullarına için çeşitli şekillerde özel tasavvur ya da katlanabilir biçimde de tasarlanabilmektedir.
Yangın bapları yangın simultane, binalarda taksimmler arası yangın geçişini makul bir mevsim aralığında engellerken aynı anda insanoğluın intikaline imkân sağlayıcı baplardır.
Dairesel yangın merdiveni, çoğu kez silindirik yahut dairesel bir saklama ortamında mevcut spiral veya dairesel bir merdiven dizaynına sahiptir. Bu tip yangın merdiveni umumiyetle sınırlı dış alana ehil veya estetik tasaların önemli başüstüneğu binalarda kullanılmaktadır.
Yöntem odalarında kullanılmak üzere özel tasarlanmış olan yangın bapsıdır, yangın dayanımının üstı silsile otomasyon sistemlerine mutabık aksesuarlarla donatılmıştır. Düzen odası yangın bapları camlı olabilir.
Binalarda bulunan yangın bapları ve anne bapların cepheı gün yangına dayanıklı iç kapı bulundurulması da çok önemlidir. Yangına dayanıklı iç kapı, göz bapsı olabileceği kabilinden, bir odanın ciğerindeki farklı bir göz bapsı da olabilir.
Yangın Merdiveni Bapsı Kesinlikle Açılır? Yangın Merdiveni Kapısı veya Yangın Çıkış Bapsı olarak bilinen baplar kullanıldığı binada Yangın Çıkış Kapısı oluşan yangın veya acil bir kalıp anında insanların uçuk bir itmesi ile dâhilen hariçya çın açılmaktadır.
Kapı kanadı içerisinde yalıtım malzemesi olmayabilir yahut daha ayrıntılı malzeme kullanılabilir. Yine bu tip bapda bir standart olmadığı dâhilin sac lafınlığı 1.0 mm veya henüz rafine kullanılabilir. Bu şekilde bir standarda uymadan meydana getirilen, kısaca belgesiz bir yangın kapkaloriı diğer ifadeyle ucun yangın bapsı 3000 TL den süregelen fiyatlara ulaşmak mümkündür. Müstacel çıkış kapısı olarak da adlandırılan bu kapılar bozuk yangın kapısı olarak da nitelendirilir.